Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

0
0
0
s2sdefault

Intézmény bemutatása

Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kisteleki Tagintézménye

Cím: 6760, Kistelek, Ifjúság tér 4.
Telefon: +36 (62) 257- 621
E-mail cím: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Honlap: www.csmpsz.hu
Facebook:
Intézményvezető: Székesiné Huszka Katalin
Az intézmény ellátási körzetébe tartozó települések:
Ellátási területe: Kisteleki tankerület
Települések: Kistelek, Balástya, Pusztaszer, Baks, Ópusztaszer, Csengele

Nyitva tartás, az ügyintézés

Az intézmény nyitvatartási ideje hétfőtől-csütörtökig 8.00-16.30,

pénteken 8.00-14.00

Szolgáltatási körébe tartozó foglalkozások megtartására hétfőtől-péntekig: 8:00-18:00 között lehetőséget nyújtanak, az egyéni órarend szerint

Intézmény bemutatása

Annak érdekében alakultunk, hogy a lehető legközelebb vigyük a szolgáltatást a gyermekekhez, szüleikhez, pedagógusokhoz. A nevelési-oktatási folyamat szolgálatában állunk és segítünk a pedagógusoknak a gyermekek személyiségének alaposabb megismerésében, kibontakoztatásában, alkalmazkodóképességének növelésében. Segítünk a szülőknek is a gyermek problémáinak megértésében, szülői hatékonyságuk növelésében. Mindezt természetesen a gyermekekért.

A hozzánk forduló szülők, gyermekek valamilyen probléma megoldásában várják segítségünket. Többségük hosszas vívódás, készülődés után vállalja fel azt, hogy konfliktusait, nehézségeit másokkal megossza. Bizalmának megőrzése és tiszteletben tartása érdekében fontos, hogy mélyen empatikus, a másik ember személyiségét tiszteletben tartó, problémáját kellő érzékenységgel és alázattal kezelő szakemberrel találkozzon. Tagintézményünk hitelét a kliensek bizalmának megtartása, problémáik kezelésének sikere jelenti. Minden kollégánkkal szemben elvárás a szakmai felkészültség folyamatos bővítése és a felelősségteljes, bizalmas információkezelés. Működésünk során partneri együttműködés megvalósítására törekszünk a szülőkkel, mind a gyermek nevelésében, oktatásában résztvevő intézmények kollégáival. Törekszünk minden, a probléma kialakulásában részt vevő felnőtt, szülő, pedagógus szerepének és felelősségének tudatosítására, a megoldásban támaszkodunk aktív szerepvállalásukra. Tagintézményünk erőssége, hogy több- és többféle területen képződött szakember tudását koncentrálja, így a problémakezelés során a legmegfelelőbb kezelési módot van lehetőségünk kiválasztani, illetve több technikát is egy-időben alkalmazni. Hatékonyságunk kulcsa a szülők bevonása a terápiás folyamatba, a család támogatásának megnyerése. Szolgáltatásunkkal mindinkább törekszünk a kliensek igényeit kielégíteni, a szolgáltatás elérhetőségét növelni, a szülők terheit csökkenteni. Jelentős a szerepünk a gyermekvédelmi munka területén. Összekötő és közvetítő feladatot látunk el a családok és a köznevelési intézmények között. Azon kliensek számára, akik nem tartoznak ellátási területünkhöz segítünk a megfelelő szolgáltatási forma megtalálásában és közvetítésében.

Tárgyi feltételeink

A Pedagógiai Szakszolgálat a Kistelek Rózsaliget Kollégium épületében működik. A szülőket, gyereket barátságos váróhelyiségben tudjuk fogadni.  Kollégáink szakmai munkájukat az ambulancián egy fejlesztő szobában, három tanácsadó szobában tudják végezni. Kihelyezett pedagógiai szakszolgálatot működtetünk Kistelek Járás területén működő minden nevelési-oktatási intézményében.

Kapcsolattartásunk az érintett intézményekkel

Fontos feltétele hatékony működésünknek, hogy a különböző intézményekkel összehangoltan, feladatainkat egyeztetve dolgozzunk. Az együttműködés alapelve egymás szakmai kompetenciájának és önállóságának tiszteletben tartása mellett a kölcsönös segítség kialakítása a szakmai etikai előírások betartásával.

Kapcsolattartás az intézmények pedagógusaival

A családok segítése mellett kollégáink az óvodákban/iskolában dolgozó pedagógusok részére is konzultációs lehetőséget biztosítanak. Alkalmanként részt veszünk nevelési értekezleteken, gyakran tematikus előadást kérnek tőlünk, továbbképzések, szakmai rendezvények részesei vagyunk. Igény szerint szülői értekezletek megtartását is vállaljuk. Kollégáink nemcsak egy-egy gyermek gondjainak megoldásában segítenek, de egy osztály közösségépítési feladataiban is szerepet vállalnak. Vállaljuk a csoportfejlődés folyamatát segítő csoportfoglalkozások, osztályfőnöki órák megtartását.

A szülőkkel való kapcsolattartás

A gyermek szülőjének tájékoztatása céljából, szülői értekezletet, valamint fogadóórát tartunk. A szülői értekezletek időpontjáról a szülőt időben és írásban tájékoztatjuk. A fogadóórát a szülő úgy veheti igénybe, ha előre időpontot egyeztet az érintett szakemberrel. Évente nyílt napokat is tartunk, amelyen a szülő és a hozzátartozó is részt vehet. A korai fejlesztésben, fejlesztő nevelésben részesülő gyermekek esetében, a szülő is részt vesz a fejlesztő foglalkozásokon.