Csongrád

Intézmény bemutatása

Csongrád-Csanád Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Csongrádi Tagintézménye

Cím: 6640 Csongrád, Szent György u. 1.
Telefonszám: +36-63/571-556, +36-63/571-566
E-mail cím: csmpsz.csongrad@gmail.com
Honlap: www.csmpsz.hu
Facebook
Tagintézmény-igazgató: Varga D. Gabriella
Tagintézmény-igazgatói fogadó óra: csütörtök 14:30 – 15:30
Nyitva tartás: hétfő – szerda         7:30 – 16:00
csütörtök    7:30 – 17:00
péntek        7:30 – 14:00

Az intézmény ellátási körzetébe tartozó települések: Csongrád város és térségének intézményei: Bokros, Csanytelek, Felgyő és Tömörkény.

Intézmény bemutatása

Városunkban 1986-ban indult el a nevelési tanácsadás, majd 1991-ben szerveződött meg a korai fejlesztés és 1992-től elindult a logopédiai ellátás is.

Intézményünk jogelődje 1996-ban jött létre Nevelési Tanácsadó néven. 2003-tól az integrált általános iskolák intézményének részeként már Pedagógiai Szakszolgálatként működött. A logopédiai ellátás és a nevelési tanácsadás mellett a gyógytestnevelés feladatát is ellátta. Azóta folyamatosan bővült, mind személyi, mind tárgyi feltételeiben.

2013 szeptemberében megalakult a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, melynek tagintézményeként folytatjuk tevékenységünket.

Jelenleg 18-an dolgozunk intézményünkben, és hét szakszolgálati feladatot látunk el. Célunk az, hogy a rászoruló gyermekek, minél korábbi életkorban kapják meg a számukra legmegfelelőbb ellátást. Fontosnak tartjuk a kialakult jó kapcsolatunk megőrzését, ápolását a térségünkben működő köznevelési intézményekkel, hiszen közös célunk gyermekeink minél magasabb színvonalú ellátása.

Városunkban nagy múltra tekint vissza a korai fejlesztés. E gyökerekből táplálkozva működtetjük jelenleg is Baba-mama játszóházunkat, ahová már pár hetes kortól 3 éves korig várjuk a babákat és a mamákat. Foglalkozásainkat heti rendszerességgel tartjuk, melyen célunk, hogy közös programot nyújtsunk a családoknak, ahol a baba és anya együtt tud játszani. E közben segítséget kaphatnak gyermekük fejlesztéséhez, neveléséhez, gyógypedagógus, logopédus-pszichológus, gyógytornász közreműködésével. A játszóház lehetőséget ad a problémák korai felismerésére, az eltérő fejlődésű gyermekek integrációjára, valamint a „másság” elfogadására.

Nevelési tanácsadás keretében is nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, a jól működő jelzőrendszerünk (gyermekorvos, védőnő) segítségével, már nagyon korai életszakaszban csökkenthetjük a tanulási problémák kialakulásának veszélyét. Már csecsemőkorban végzünk mozgásindítást, izomtónusbeli eltérések kezelését gyógytornász, közreműködésével. Ezen kívül a tanulási problémákkal küzdők számára mozgásterápiákat is biztosítunk (TSMT-I TSMT-II tréning, Ayres, Delacato).

Az óvodás és iskoláskorú, figyelmi problémákkal küzdő gyermekek számára speciális, Neurofeedback terápiát alkalmazunk, mely nagyon hatékony és tartós megoldást jelent az ilyen és más jellegű problémák megoldásának kezelésére. Lsd. bővebben: http://www.biofeedback.hu/neurofeedback.html

A logopédiai ellátás keretében artikulációs zavarok, dadogás, és a beszédelmaradás terápiáit végzünk.

A szakszolgálati feladatok közül a gyógytestnevelési feladat ellátása jól szervezett, mely során törekszünk arra, hogy a gyógytestnevelésre szoruló gyermekek a többi tanulóval együtt, a testnevelés óra keretei között, valamint gyógyúszás keretében kapják meg a speciális megsegítést.

2014 szeptemberétől szolgáltatási körünket bővítettük, az iskolapszichológusi koordinációs feladattal és a tehetséggondozással.