Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat

0
0
0
s2sdefault

Csongrád megyei  továbbtanulási és pályaválasztási tájékoztató          2017-2018. tanév

Bevezető

Bevezető

Tisztelt Szülők!  Kedves Tanulók!

Az általános iskolai tanulmányok vége felé közeledve eljött a tanulók életében az első nagy, a későbbi életüket jelentősen befolyásoló továbbtanulási döntés időszaka. A számukra leginkább megfelelő középfokú iskola, szak, szakma körültekintő kiválasztásával indulhatnak el egy olyan munka, hivatás irányába vezető úton, mely lehetőséget teremt képességeik kibontakozására, melyben jól érzik magukat és megélhetést is biztosít számukra.

Csongrád megyében összesen 51 középfokú iskola kínálatából választhatnak. Nem könnyű hát a döntés.

Kiadványunk a megye középfokú iskoláinak képzési kínálatáról, valamint a felvételi eljárásról, a kapcsolódó jogszabályokról nyújt tájékoztatást.

A jó továbbtanulási döntéshez fontos a választási lehetőségek ismerete, de ugyanilyen fontos, hogy a tanulók ismerjék önmagukat, fel tudják mérni mire képesek, mi érdekli őket igazán, mivel szeretnének foglalkozni az életük során.

Ezek nehezen megválaszolható kérdések, különösen 13-14 éves korban, illetve a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők esetében pedig még ennél is korábban.

Ezért a kiadvány figyelmes áttanulmányozásával együtt javasoljuk, hogy minden pályaválasztás előtt álló tanuló gondolja át, válaszolja meg őszintén a következő kérdéseket, beszélgessen azokról a társaival, szüleivel, osztályfőnökével, más tanáraival és ha szükséges, keresse fel intézményünk pályaválasztási tanácsadó munkatársait (www.csmpsz.hu) , mielőtt benyújtja a jelentkezési lapját.

•    Melyik az a szakterület, szakma, műveltségi terület, ami érdekli, amellyel hosszú távon szeretne foglalkozni?

•    Melyik iskola ad lehetőséget arra, hogy képességei leginkább kibontakozhassanak?

•    Eddigi iskolai teljesítménye alapján reális-e továbbtanulási szándéka, vágya?

•    Szeretne-e még hosszú ideig elméleti tárgyakat tanulni, vagy inkább gyakorlati tevékenységeket végezne szívesebben, esetleg már érdeklődik bizonyos szakmák iránt?

•    Fizikai állapota, képességei megfelelnek-e a kiválasztani szándékozott szakma feltételeinek?

•    Szeretne-e, illetve képes-e a szülői háztól távol tanulni, kollégiumban lakni?

Ahhoz, hogy a szükséges információkhoz minél hamarabb hozzáférjenek, ebben a tanévben is elektronikus formában jelentetjük meg a kötetet. Fejezeteinek feltöltése a honlapunkra folyamatosan történik, amint az iskolák megküldik a lektorált adatlapjaikat.

A felületet folyamatosan frissítjük, így megjelennek a tanév közben történő változások. Érdemes ezért többször látogatni honlapunkat és új letöltésekkel frissíteni a korábban letöltött verziót.

Kívánom, hogy kiadványunk áttanulmányozása, majd a fenti kérdések megválaszolása után mindenki jó döntést hozzon és rátaláljon arra az útra, ami a kiegyensúlyozott, elégedett, alkotó felnőtt kor felé vezet!

Bacsa Judit

főigazgató

Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat